Wednesday, 2 January 2013

Manusia aneh

"Kenapa jual barang kat bangsa asing"?????. 
Sudah lama aku tak mendengar ayat kurang ajar ini, Tapi semalam sekali lagi aku dengar dari seorang collector cakap pada aku dalam telepon.

Minggu lepas aku ada menjual sekeping poster kepada seorang kawan Cina yang kebetulan orang yang mengaku sebangsa dengan aku ini memang sudah lama mengidam hendakkan poster itu. Tapi lebih suka main taktik bodoh tarik talinya. 
Kebetulan bila aku sudah menjual ....dia pun menelepon hendak beli poster tu konon konon nak nego tekan harga lagi dengan aku.
Bila aku cakap aku sudah jual......dia pun sibuk bertanya pada siapa aku jual?..Katanya "Kenapa jual kat bangsa asing"???
Panas aku dengar ....terus terkeluar dari mulut aku...
Haram jadah punya manusia.. macam mana aku hendak simpan , kalau orang yang mengaku sebangsa dengan aku ini asyik hendak menekan bangsa sendiri. Benda aku hendak $5000 kau cuma hendak bayar $2000 dan lebih kurang ajar sekali kau hendak beli barang aku dengan harga yang kau pernah pergi korek sendiri 5 tahun dahulu. 
Apa ke bodoh punya manusia!!!.
Paling aku tidak faham lagi ada jenis manusia yang kalau kita hendak menjual barang ...dia sibuk hendak bertanya berapa harga kita beli..seboleh bolehnya dia hendak bayar dengan harga yang kita beli dan ditambah $50 duit minyak sahaja... memang kelakar orang macam ini..kalau lah orang macam ini datang  kerumah aku.. ..sudah lama aku halau dengan parang!!!
Aku beli berapa ringgit dan aku hendak jual berapa pun aku punya suka la...kalau kau tak setuju... tak payah pedulikan aku.
Lebih aku tidak boleh tahan sekali ..dia cuba menasihatkan aku dan dalam masa yang sama dia sendiri tidak pernah hendak support peniaga kecil seperti aku ini.
Memang aneh!!

No comments:

Post a Comment