Monday, 19 November 2012

Pinjamkan duit

Orang tua tua pernah berpesan jangan sesekali pinjamkan duit pada kawan baik kerana itu akan menjadi punca menrengangkan tali persahabatan dan kawan yang baik akan menjauhkan diri dari kita!. 
Begitu juga sebagai collecter..benda yang patut dielakkan sekali adalah meminjamkan wang kita pada rakan dealer atau pun runner. Tambahan pula kalau runner itu tersohor lagi tidak boleh dipercayai..!
Selalunya bila seorang dealer atau runner sudah meminjam duit kita pada kebiasaannya bila dia dapat barang yang kita collect, dia tidak akan menjual pada kita lagi, mungkin kerana sudah terhutang budi dia agak keberatan dan segan hendak menbuka harga barangan dengan agak tinggi...jadi beliau lebih sanggup menjual barangan itu kepada orang lain dari pada kita yang pernah menolong dia. 
Ada pula yang menjauhkan diri dari kita takut takut kalau jual pada kita , wangnya akan ditolak dari baki hutang mereka pada kita kalau ada yang masih tertunggak.
Jadi........dulu memang selalu kita beli barang dari si mamat ini, bila kita sudah tolong pinjamkan duit pada dia....pada kebiasaannya perhubungan tidak akan menjadi seakrab dahulu.
Jadi kena beringat lah pesan aku ini.

No comments:

Post a Comment