Wednesday, 6 June 2012

Siapa lebih tinggi Value

Cerita pasal Value lebih tinggi sering dikaitkan dengan "Rare" kalaulah boleh bercakap di antara Enamel sign, Tin sign dan cardboard!!!


 Kata Enamel" Value aku lebih tinggi dari tin dan Cardboard kerana aku yang paling lama dan yang paling cantik, lebih colour lebih tinggi nilai aku.
Selain dari itu pupusnya aku kerana aku juga menjadi mangsa untuk dijadikan bahan membuat dinding serta bumbung rumah atau kedai.
 Aku adalah yang paling rare kerana tidak banyak besi seperti aku yang tinggal sekarang ini kerana pada WW1 dan WW11 aku telah banyak dileburkan untuk dibuat senjata dan kereta kebal. Tambahan pula pada olimpik di China yang lalu banyak besi diperlukan untuk pembinaan stadium jadi harga dipasaran dunia meningkat dan permintaan di kedai besi buruk telah meningkat naik dengan mendadak mengakibatkan enamel lagi bertambah berkurangan.
 Selain dari itu aku adalah sign yang paling susah untuk dibuat, ramai juga perkerja kilang menjadi cacat akibat asid yang digunakan untuk menghasilkan aku.


Kata Tin sign " aku lagi rare sebab cuaca di Malaya ini tidak mengizinkan aku bertahan dengan condition yang cantik dengan lebih lama. aku mudah berkarat, mudah reput ,jadi value aku semestinya lah lebih tinggi sebab aku lebih mudah pupus. 
Kalau Enamel sign walaupun100 tahun usianya masih boleh bertahan , walaupun condition kurang memuaskan kerana hujan panas tetapi ia tetap boleh nampak tidak seperti tin sign aku.


Kata Cardboard pula "aku lagi rare sebab aku memang mudah rosak,  mudah di Luluhawa.
Cuaca di Malaya ini lebih memudahkan aku rosak.
Tambahan pula sejarah di Malaya ini telah berlaku 2 banjir yang besar yang telah banyak tenggelamkan bandar bandar besar seperti KL dan Ipoh, ada yang sampai keparas bumbung bangunan.
 Di tambah lagi banyak kedai lama telah dicat baru, habis aku di buang.
 Banyak juga Pekan lama Kedai kayu dirobohkan untuk dibuat bangunan batu, ada juga yang terbakar jadi usia aku memang pendek.
Satu lagi yang menjadi masalah berkurangannya aku bila perniagaan telah bertukar., dari kedai runcit atau kedai kopi telah bertukar kepada kedai Handphone atau cybercafe. Jadi aku memang tidak bertahan lama.


Tapi kata aku "yang cukup beruntung adalah collector yang banyak mengumpul ketiga tiga benda benda ini".

1 comment: