Saturday, 19 May 2012

Orang Kita

Semalam di tempat kerja sempat aku bersembang dengan Legendary Manchester City Mr.Peter Barns. 
Pembuka kata dimulakan dengan pertanyaan " kamu main sukan Apa?" dan "Hobi di masa lapang kamu buat apa ". memang banyak kali aku dapat soalan begini dari orang Putih. Terpikir pulak aku..memang bangsa mereka ni memang titik beratkan kesihatan , orang yang tak bersukan itu dianggap orang yang tidak mempunyai kehidupan yang sempurna dan pada mereka keperibadian dan perwatakan seseorang itu terletak pada sukan yang dimainkan.


Pagi ini teringat aku pada orang orang seMalaysia dengan aku , tiap kali bersuara saja tanya pasal sudah makan Ke?...makan kedarah yang dipentingkan sangat!,  kerja kat mana?, Tinggal dimana?, anak sudah berapa?.dan memang banyak lagi soalan yang memang boleh di agak akan ditanya..
Kadang kadang dik kerana terlalu ramahnya orang kita ini, dia tengok awak tengah menyuap makanan kat mulut pun dia masih hendak menyapa" makan ke bang?" selalunya aku senyum saja tapi di dalam hati selalu berkata" Apa ke bahalolnya orang ni..tak nampak ke aku tengah buat apa".lagi mau tanya.
 Satu lagi pasal makan yang aku tak boleh tahan , setiap hari di tempat kerja dari pukul 12.30 sehingga pukul 3 petang , soalan yang selalu kita dapat "Dah Makan Ke???, kadang kadang terpikir di kepala nak tulis note atas kertas dan dilekatkan pada baju 
"Aku sudah makan". Supaya soalan bodoh itu tak perlu aku jawab berkali kali .
Tetapi lebih menyakitkan hati lagi bila tengah malam kita terpacak kat office..masih ada orang yang menyapa "kerja ke bang?" kadang kadang angin aku tak baik memang jawapannya " Apa ke bodoh punya soalan..kau ingat saja saja aku nak datang ke... di tengah malam buta ni kalau cuti"!
Tapi apa nak dibuatkan sudah kehidupan ...memang orang kita masih banyak lakukan amalan yang tak bertempat.

No comments:

Post a Comment