Wednesday, 9 November 2011

Renovate Rumah

Dalam minggu ini aku renovated rumah teres aku. Bahagian depan rumah dilebarkan . Renovat biasa guna batu bata. Ramai Jiran tetangga dan kenkawan bertanya dan beri cadangan kenapa tidak renovate buat rumah ala rumah kampung , ala Istana lama atau guna kayu buat gaya antiq. Katanya alang alang buat biar kena konsep, biar puas hati. Kita buat rumah bukan macam tukar baju! Terimakasih....ada benarnya kata kenkawan.
Kalau orang dah tegur kita maknanya ada orang ambil berat tentang kita.
Pada kekawan yang tidak sempat nak aku terangkan. ..Tak salah buat rumah kayu macam kebanyakan orang buat. " Ikut Selera masing masing. Tepuk dada tanya selera" . Kalau tanya aku! ...aku tidak berminat langsung nak buat konsep " Rumah Teres ditampal dengan kayu". 
Dari Utara sampai ke Selatan aku sudah melawat kerumah orang ..belum pernah aku jumpa lagi sebuah rumah yang ditampal dengan kayu , berkenan di mata dan molek hati , yang aku nampak macam seekor Lembu bila Tuannya nak bagi nampakkan cantik di mata, Tuannya cuba pakai kan skirt, pakai kan cermin mata dan letakkan Lipstick..supaya nampak CANTIK!!!.Orang boleh PUJI!!!


Pada Asasnya keistemewaan Rumah kayu ada pada sistem Pengaliran udara dan Pengcahayaannya.. Setiap ruang, setiap sudut yang dibuat , ada tujuan dan maksudnya.
 Kalau rumah Teres dalam Taman Perumahaan  nak ditampal dengan Kayu mana nak dapat semua tu.....Tak payahlah buat sesuatu benda kalau kita benar benar tidak tahu tentang keindahaan Rumah Melayu. Jadi kalau benda itu tak dapat kita titik beratkan , tak payah lah nak ikut ikut orang, Nak cantikkan lembu yang memang kalau disolek macam mana pun ia tetap nampak Lembu juga. Jadi...Jangan sesekali rosakkan keindahan senibina Melayu. 
Pada aku kalau berduit ...elok dirikan sebuah rumah kayu diatas sebidang tanah. ini Pada pandapat aku. Kalau aku tak berduit, aku langsung tidak akan buat!!  
Tak payahlah jadi Bodoh, syok sendiri buat rumah yang tidak Practical yang awak sendiri tidak selesa tinggal didalam nya.... Bila kita sendiri tidak berasa selesa ...inikan pula anak Isteri , Mak Bapak serta sanak saudara.
Tapi apa pun Tepuk Dada Tanya selera masing masing!!!!!

No comments:

Post a Comment